Vo všeobecnosti platí, že každodenná konzumácia aspoň troch druhov ovocia znižuje riziko vzniku rakoviny až o 50%!
Zdroj obrázku: Dreamstime.com/free
Rakovina zastrešuje približne 100 druhov zhubných nádorov, ktorých podstatou je množenie poškodených buniek. Pri nádorových ochoreniach bunka zmení genetickú informáciu, regulačné mechanizmy v bunke sa narušia a prichádza k bujneniu postihnutých buniek. Účinnou prevenciou pred rakovinou je nepochybne zdravá životospráva, nakoľko až 90% nádorov vzniká vplyvom vonkajších faktorov. Správna výživa, ktorá by sa mala skladať z tzv. nepriateľov rakoviny chráni organizmus pred rakovinou, no jej účinky sa využívajú aj pri podpornej liečbe rakoviny stravou.
“Ak ešte nepoznáte najväčších “strašiakov“ rakoviny, spoznajte ich práve teraz!
„
1. Citrusové ovocie
Citrusové ovocie obsahuje veľké množstvo vitamínu C.
Vo všeobecnosti platí, že každodenná konzumácia aspoň troch druhov ovocia znižuje riziko vzniku rakoviny až o 50%! Citrusové plody by však rozhodne mali byť súčasťou jedálnička, nakoľko obsahujú prírodné protirakovinové látky (napr.
karotenoidy,
flavonoidy,
limonoidy). Neoficiálne zdroje uvádzajú, že zvýšená konzumácia citrusového ovocia v Spojených štátoch spôsobila enormný pokles výskytu rakoviny žalúdka.
2. Jablko
Doprajte si vitamíny a dajte si jedno jabĺčko denne.
Podľa výsledkov výskumu uskutočneného vo Veľkej Británii, konzumácia aspoň jedného
jablka denne znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka o 20%, ústnej dutiny o 21%, rakoviny pľúc o 25%. Americkí vedci potvrdili, že jablko (konkrétne granátové jablko) ochraňuje pred rakovinou prsníkov (látka obsiahnutá v jablku blokuje zvýšenú tvorbu hladiny estrogénu, ktorá podporuje rast nádoru v prsníku) a rakovinou prostaty.
3. Paradajky
U nás najobľúbenejší druh zeleniny - paradajky.
Lykopén obsiahnutý v paradajkách (v menšom množstve i v marhuľách či melóne) pôsobí preventívne voči rakovine kože, pľúc, tráviaceho systému či prostaty. Lykopén je totižto najsilnejší antioxidant rastlinného pôvodu, ktorý pomáha znížiť riziko vzniku rakoviny aj u ľudí s genetickými predispozíciami k nádorom.
4. Listová zelenina
Nemali by sme zabúdať na šalátovú zeleninu.
Špenát,
kapusta či
hlávkový šalát sú skvelými zdrojmi antioxidantov, ktoré ochraňujú organizmus pred poškodením voľnými radikálmi. Zároveň obsahujú aj vysoké množstvo betakaroténu (znižuje riziko výskytu rakoviny kože, močového mechúra a krvi), kyseliny listovej (pomáha predchádzať vzniku rakoviny tráviaceho ústrojenstva) a luteínu (výrazne sa podieľa na ochrane organizmu pred rozšírením rakoviny hrubého čreva). Je dobré vedieť, že čím je zelenina tmavšia, tým viac protirakovinových látok obsahuje (napr. karotenidov).