Ponúka sa nám otázka, či chemicky vyrábané výťažky a vitamíny nie sú vlastne namiesto zdraviu prospešné zdraviu škodlivé?
Zdroj obrázku: Dreamstime.com/free
Žiadne chemické látky nemôžu nahradiť pravý čerstvý výťažok z ovocia či zeleniny. Jednoducho prírodná forma je vždy tá najlepšia. Ponúka sa nám otázka, či chemicky vyrábané výťažky a vitamíny nie sú vlastne namiesto zdraviu prospešné zdraviu škodlivé?
“Syntetické vitamíny vtesnané naraz do jednej tablety organizmus nemusí dobre vstrebať.
„
Niektoré vitamíny a minerály sa totiž neznášajú, ak sa podávajú spolu, iné potrebujú na dobré využitie podanie s jedlom, ďalšie zasa na lačný žalúdok. Preto je namieste skôr otázka, či organizmus z multivitamínu skôr vstrebe aspoň niečo z deklarovaného obsahu jednotlivých aktívnych látok.
Samotné nízke obsahy látok v multivitamínových preparátoch nikomu neublížia, teda nemôžu byť nebezpečné, ale často je ich užívanie pre obsah umelých farbív, sladidiel a konzervačných látok skôr mínus ako plus. Preto je dobré vyberať si čo najviac prírodné produkty. Ale opäť pozor : zväčša je výrobok označený napr. „vitamín C zo šípok“, čo v skutočnosti môže znamenať, že napr. k 500 mg chemického vitamínu C je pridaných 25 mg výťažku zo šípok.
Škodlivý môže byť iba nadbytok vitamínov rozpustných v tukoch (A,D,E a K), ale to by pri správnom dávkovaní nemalo hroziť. Vitamíny rozpustné vo vode sa z tela vylúčia močom, takže predávkovanie populárnym vitamínom C či ôsmimi vitamínmi skupiny B nehrozí. Akurát že zbytočne preinvestujete veľa peňazí pre nič, pretože nevyužité vitamíny vami jednoducho „prebehnú“ bez zužitkovania.
Napriek všetkému treba medzi multivitamínovými kúrami robiť aspoň dvojmesačné prestávky. A treba mať na pamäti, že organizmus dokáže lepšie stráviť a využiť vitamíny v ich prirodzenej forme zo stravy. Doplnok výživy vždy ostane iba doplnkom, nie plnohodnotnou náhradou.
Cielený výber
Ubezpečte sa, že práve vy potrebujete tento vitamín:
Vitamínu D máme dostatok, ak máme denne 20 minút vystavenú tvár a ruky slnečným lúčom. Dopĺňame ho len v zime. Starší ľudia a ženy v strednom veku by ho mali užívať pre riziko osteoporózy spolu s vápnikom. Podáva sa aj novorodencom a dojčatám ako prevencia rachititídy. Predávkovanie vitamínom D môže spôsobiť nadbytok vápnika a nezvratné poškodenie mäkkých tkanív, ako sú srdce, pľúca, obličky.
Vitamíny skupiny B potrebujeme najmä pri nevhodnej strave, vyššej spotrebe alkoholu, bolestiach v hrdle, praskaní pier, kútikov a jazyka a užívaní antikoncepcie. B6 a B12 sú tiež účinné proti únave a depresívnej nálade.
Vápnik má nezastupiteľný význam pre stavbu kostí, jeho nedostatok spôsobuje ich rednutie – osteoporózu. Mali by ho užívať všetci, ktorí ho nedostatočne prijímajú z potravy (1/4 litrový pohár mlieka obsahuje asi 300 mg vápnika, kým odporúčaná denná dávka je asi od 700 do 1500 mg. Najmä ženy po menopauze by mali dbať na jeho dostatok. Jeho vstrebávanie podporuje vitamín D a naopak, brzdí ho nadbytok fosforu.
Jód by mali užívať najmä tehotné a dojčiace ženy a dospievajúca mládež, ak nejedia ryby aspoň 2x týždenne. Hoci ho obsahuje aj kuchynská soľ, nedostatok sa môže prejaviť pri neslanej diéte.
Chróm je nevyhnutný pre správnu funkciu inzulínu – hormónu, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi. Býva súčasťou multivitamínov pre diabetikov.
Zinok sa považuje za veľmi dôležitý pre správnu funkciu imunitného systému. Odporúča sa ako prevencia v chrípkovom období.
Železo sa pomerne ťažko vstrebáva z tráviaceho traktu. Mali by ho užívať ľudia s anémiou, darcovia krvi, vegetariáni a ženy po pôrode, pri stratách krvi a po operáciach. Nemalo by sa užívať s mliekom a čiernym čajom.
Meď podporuje vstrebávanie železa z potravy a reguluje hladinu cukru v krvi.