Príčina šedivých vlasov. Farba – jedno či hnedá, čierna, tmavá, plavá alebo červená – sa vo vlasoch oveľa dlhšie zachová a obnoví, ak si stravu obohatíme zinkom.
Zdroj obrázku: StockFreeImages
Príčina šedivých vlasov
Farba – jedno či hnedá, čierna, tmavá, plavá alebo červená – sa vo vlasoch oveľa dlhšie zachová a obnoví, ak si stravu obohatíme zinkom.
Tento stopový prvok bojuje vo vlasovej pokožke proti obsahu medi, ktorá je vlastne príčinou šedivenia. Ak niekto bude mesiac konzumovať stravu neobsahujúcu zinok, každý problém, ktorý ho postretne, ho bude stáť viac a viac šedín, lebo vtedy sa z vlasov odčerpajú ešte aj posledné zásoby tohto stopového prvku. Ak sa spojí nedostatok zinku s problémami, častými následkami bývajú slabé nervy i šedivejúce a vypadávajúce vlasy.
Recept proti šediveniu
Na pigmentáciu a transport farby sú nevyhnutne potrebné vitamíny skupiny B: PABA, B6, kyselina listová a kyselina pantoténová. Ten, kto sa celkom vzdá cukru a sladkostí a zje na raňajky müsli (asi jednu plnú šálku) z doma pomletého obilia(napr. ovsa, jačmeňa, ryže, pšenice alebo ich zmesi), zastaví šedivenie vlasov, ba dokonca im môže farbu aj prinavrátiť.
Žiarivé oči
Sú ľudia, ktorí nás fascinujú. Ich charizmu podmieňujú aj iskierky v očiach. Iní ľudia majú naopak matný, zakalený pohľad. Majú to ťažké všade tam, kde je dôležitý kontakt, či ide o hľadanie partnera alebo v zamestnaní. Šarm a charizma, schopnosť očí osloviť leskom a ohňom iné živé bytosti, sú predpokladom udržania druhu. Nie je žiadna náhoda, že práve pri flirte, teda v určitom zmysle pri prvotnom stupni rozmnožovania, oči zvodne žiaria. Aj to je zmysluplný výmysel prírody.
Zdravé jedlo – žiarivé oči
Šarm a charizmu môžete získať pomocou vitamínov a iných živín: ako vyplýva z najnovších amerických štúdií, môžete sa nimi patrične „nadopovať“, teda doslova si ich zabezpečiť jedlom.
Oko je viac ako ktorýkoľvek zmyslový orgán popretkávané zásobovacími cestičkami pre živiny. Pri ľahkom vzrušení sympatického nervstva vháňajú stresové hormóny do očí vitamíny a iné živiny, a tým ich oživia a rozžiaria.
Žiarivé iskričky namiesto tupého pohľadu
Táto enormná spotreba živín robí oko zároveň bezbranným voči voľným radikálom. Preto sú práve sietnica a šošovka mimoriadne odkázané na takzvané antioxidanty. Bez týchto ochranných látok sa oko dobrovoľne vzdáva lesku, lebo posledné zásoby živín potrebuje na celkom obyčajné videnie.
Štyri antioxidanty – vitamín A, C, E a selén, vytvárajú v našich očiach pevnosť proti všemožným choroboplodným zárodkom. Okrem toho podporujú aj zrakovú ostrosť. Čím tmavšia je zelenina a šalát, tým viac vitamínu A obsahujú. Ešte viac vitamínu A obsahuje nadrobno pokrájaná, podusená mrkva, obohatená rastlinným olejom. Rastlinný olej nás zásobuje aj potrebným vitamínom E. Selén je obsiahnutý v plnom zrne, vitamín C v čerstvom ovocí.
Moderní oftalmológovia radia, aby ste navštívili očného lekára radšej v pondelok dopoludnia ako v piatok poobede, keď sú oči po celotýždennom strese vyčerpané a bez zásob živín. Ak niekto cez víkend zdravo žije a konzumuje prírodnú stravu, prečíta písmená na svetelnej tabuli u očného lekára v pondelok dopoludnia lepšie a možno nebude potrebovať ani okuliare. Pri telesnom pohybe, ako je turistika, gymnastika, bicyklovanie a podobne, sa načerpá do oka kyslík a očná guľa bude potom belšia.
Foto: © Anyaivanova | Stock Free Images & Dreamstime Stock Photos