Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 28. júna 2017, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Sušenie – konzervácia, ktorá nezničí enzýmy a vitamíny

Zdroj: © Server.sk, redaktor: iva, pridané: 09.09.2014

Okrem zavárania existuje mnoho spôsobov konzervovania potravín. Medzi najčastejšie patrí sušenie. Ak sušíme pri teplote cca 42 stupňov, zachovávame v potrave všetky enzýmy a vitamíny.
Sušenie – konzervácia, ktorá nezničí enzýmy a vitamíny
Zdroj obrázku: SXC/free
 

Zima je obdobie, kedy sme odkázaní predovšetkým na zásoby, ktoré si pripravíme z čerstvého ovocia, zeleniny, byliniek. Okrem zavárania existuje mnoho spôsobov konzervovania potravín. Medzi najčastejšie patrí sušenie. Ak sušíme pri teplote cca 42 stupňov, zachovávame v potrave všetky enzýmy a vitamíny. Pri vyššej teplote sa enzýmy síce ničia, ale netreba pridávať cukor ani konzervačné látky a preto sušenie patrí medzi obľúbené formy konzervácie.

Cukor v ovocí je zdravý a ľahko stráviteľný zdroj energie

Sladká intenzívna chuť sušeného ovocia môže vyvolať pochybnosti o jeho vplyve na zdravie. Sladkosť dodáva fruktóza a glukóza, ktoré sú zdravšie ako biely rafinovaný cukor a tiež ľahšie stráviteľné. Cukor z ovocia sa nedá porovnávať s tým, ktorý si kupujeme v obchode. Mnoho ľudí si myslí, že cukor prijatý z ovocia nám škodí, ale je to mýtus.

Dôraz sa kladie na šetrné sušenie a výber kvalitných surovín. Takto usušené ovocie nám pomôže v zime dodať telu dostatočné množstvo všetkých vitamínov. Dôležitú úlohu hrá aj vláknina. Pri sušení sa odparuje iba voda, všetko ostatné zostáva. Dôležité je zachovať teplotu sušenia, pri ktorej sa zachovávajú všetky cenné zložky. Sušené ovocie predstavuje silnú koncentráciu živín v relatívne malom objeme. V lete môžeme sušiť na slniečku a vhodné je prípadné dosušenie v rúre, prípadne sušičke. Sušenie na slnku je zdravšia aj chutnejšia forma.

Sušiť môžeme na plechu, ktorý si vystelieme papierom na pečenie, ale vhodnejšie sú mriežkové podložky, pretože vzduch prúdi aj zo spodnej časti a ľahšie sa ovocie otáča. Pri bylinkách používame radšej plech vystlaný papierom na pečenie. V zime môžeme sušiť na radiátore. Výborné sú sušené jabĺčka, ktoré krásne prevoňajú celú domácnosť. Poriadne presušené ovocie, zeleninu, bylinky a hríby skladujeme v dobre uzatvárateľnej nádobe v tme a chlade.

Najzložitejšie je odhadnúť čas sušenia. Produkt nemá byť z vnútra surový, ale ani spálený. Sušením dochádza k odparovaniu vody, ktorá by neskôr spôsobovala hnilobné procesy. Sušené ovocie má intenzívnejšiu chuť a na zasýtenie stačí zdanlivo malé množstvo. Je vhodné počas cestovania a výletov, pretože v taške nezaberie veľa priestoru.

Sušiť môžeme takmer všetko

Sušiť sa dá takmer všetko, ale šťavnaté mäkké potraviny sa sušia dlho a vyžadujú si aj prispôsobenie teploty. Ovocie musí byť zrelé a zdravé.
Z kôstkového ovocia vyberieme kôstku, odstránime stopky, kvety. Je vhodné odstrániť všetko čo nechceme konzumovať.
Rovnaké kúsky poukladáme na mriežku, alebo papier na pečenie a podľa potreby otáčame počas sušenia. V sušičke treba vymieňať jednotlivé poschodia.
Ak sušíte v rúre, nechajte pootvorené dvierka kvôli unikaniu vlhkosti.

Sušená ovocná koža

Z akéhokoľvek ovocia si môžete urobiť aj chutnú ovocnú kožu, ktorá sa dá využiť na mnohé spôsoby. Základná je vyrobená z čistého mixovaného ovocia, ale môže sa dochutiť cukrom, vanilkou, medom, kakaom... Použiť sa dajú maliny, jahody, marhule, banány a iné ovocie, samozrejme možné sú aj kombinácie. Ovocie rozmixujeme, dochutíme ako chceme a hmotu vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Je dobré papier natrieť napríklad kokosovým olejom. Vrstva nemôže byť príliš hrubá, stačí pol centimetra. Sušíme na slnku, alebo v rúre. Ideálne je nesušiť na vyššej teplote ako 42 stupňov. Hotová koža je suchá a lesklá, dá sa odlepiť z papiera a zostáva v celku. Kožu môžeme skladovať v dobre uzavretých nádobách.

Pozitíva sušeného ovocia

- obsahuje jednoduchý cukor fruktózu
- zachováva si v sebe dôležité minerálne látky...
- obsahuje vlákninu (predovšetkým rozpustný pektín)
- zasýti a pomáha predchádzať mnohým ochoreniam
- sušené brusnice pomáhajú pri zápaloch močových ciest - sušené slivky pomáhajú pri zápche a zlepšujú trávenie
- sušené banány pomáhajú pri liečbe tráviaceho traktu
- sušené jablká znižujú krvný tlak, upravujú cholesterol, zlepšujú funkciu žlčníka
- sušené marhule chránia zrak a zlepšujú stav pokožky




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 

Dnes.Server.sk
Dnešné horúce témy »


tvorba webových stránok a internetových obchodo...
Upratovacie služby, čistenie a tepovanie matrac...



Máme k dispozícii všetkým (najmä pestúnky, obch...
Predám kvalitnú športovú používanú strunovú tra...
Vykonávame elektroinštalácie (i menšieho rozsa...

Urgentne hľadám záujemcov na prácu do Rakúska,j...
Roční a sezóní práce Deutschland +Österreich ...
Do novej stylovej kancelarie v Galante hladame ...

15 300.00 €
Na predaj byt, 3 izby, rozloha 62 m2, balkón, l...
25 500.00 €
Na predaj chata, rozloha 36 m2, možnosť parkova...
67 000.00 €
Na predaj rodinný dom, rozloha 200 m2



14 190.00 €
6 990.00 €


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 2 rokmi
Odjakživa ste chceli podnikať, no vždy, keď ste začali riešiť podnikateľské podmienky a vážnejšie sa tým zaoberať, odradila vás vysoká daňová zaťaženosť na Slovensku.
pred 5 rokmi
Podľa Pentagonu sa Bissonnntte dopustil porušenia dokumentov, v ktorých sa zaviazal nezverejňovať informácie podliehajúce utajeniu. Armáda ich porušenie považuje za zločin
pred 5 rokmi
Nezaradení poslanci Daniel Lipšic a Jana Žitňanská chcú presadiť zmenu financovania strán.
pred 4 rokmi
Stratené mestá fascinujú ľudstvo od chvíle, kedy Platón rozpráva príbeh o Atlantíde. Pre niektorých ľudí sú to len výmysly, no mnohí v nich vidia pozostatky dávno stratených civilizácií.
pred 9 rokmi
Jean-Baptiste Grenouille sa narodil za podivných okolností na parížskom trhu roku 1738.
pred rokmi
Od milostných vyznaní až po tvrdé výkriky dezilúzie či hnevu. Taký je nový album „Sociální síť“, ktorý je spoločným počinom troch hudobných legiend.
pred 3 rokmi
Aká veľká je pravdepodobnosť, že na ploche dvoch malých štátov vzniknú v rovnakom čase dva muzikály na rovnakú tému? A predsa!
pred 4 rokmi
Búrlivé ovácie a standing ovations! Tak to vyzeralo na pražskom koncerte Jany Kirschner! Speváčka a skladateľka predstavila českému publiku nový album Moruša Biela.

 
 
 

Novinka od Imagine Dragons - Evolve už čoskoro!
Ak milujete skvelú hudbu, tak máme pre vás super novinku.
Novinka od Imagine Dragons - Evolve už čoskoro!
Novinka od Imagine Dragons - Evolve už čoskoro!
Ak milujete skvelú hudbu, tak máme pre vás super novinku.
Novinka od Imagine Dragons - Evolve už čoskoro!
Nový album IVANA MER Early Works
Prečítajte si viac o tomto albume.
Nový album IVANA MER Early Works
Jedna z najúspešnejších českých skupín Chinaski vydáva nový albumNení nám do pláče.
Produkcie sa opäť ujal Greg Haver, ktorý stojí i za mimoriadne úspešnou poslednou nahrávkou Rockfield.
Jedna z najúspešnejších českých skupín Chinaski vydáva nový albumNení nám do pláče.
Nový album PENTATONIX už čoskoro!
Už 7.apríla sa môžeme tešiť na novinku skupiny Pentatonix - PTX VOL.4-CLASSICS!
Nový album PENTATONIX už čoskoro!