Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 22. marca 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Sušenie – konzervácia, ktorá nezničí enzýmy a vitamíny

Zdroj: © Server.sk, redaktor: iva, pridané: 09.09.2014

Okrem zavárania existuje mnoho spôsobov konzervovania potravín. Medzi najčastejšie patrí sušenie. Ak sušíme pri teplote cca 42 stupňov, zachovávame v potrave všetky enzýmy a vitamíny.
Sušenie – konzervácia, ktorá nezničí enzýmy a vitamíny
Zdroj obrázku: SXC/free
 

Zima je obdobie, kedy sme odkázaní predovšetkým na zásoby, ktoré si pripravíme z čerstvého ovocia, zeleniny, byliniek. Okrem zavárania existuje mnoho spôsobov konzervovania potravín. Medzi najčastejšie patrí sušenie. Ak sušíme pri teplote cca 42 stupňov, zachovávame v potrave všetky enzýmy a vitamíny. Pri vyššej teplote sa enzýmy síce ničia, ale netreba pridávať cukor ani konzervačné látky a preto sušenie patrí medzi obľúbené formy konzervácie.

Cukor v ovocí je zdravý a ľahko stráviteľný zdroj energie

Sladká intenzívna chuť sušeného ovocia môže vyvolať pochybnosti o jeho vplyve na zdravie. Sladkosť dodáva fruktóza a glukóza, ktoré sú zdravšie ako biely rafinovaný cukor a tiež ľahšie stráviteľné. Cukor z ovocia sa nedá porovnávať s tým, ktorý si kupujeme v obchode. Mnoho ľudí si myslí, že cukor prijatý z ovocia nám škodí, ale je to mýtus.

Dôraz sa kladie na šetrné sušenie a výber kvalitných surovín. Takto usušené ovocie nám pomôže v zime dodať telu dostatočné množstvo všetkých vitamínov. Dôležitú úlohu hrá aj vláknina. Pri sušení sa odparuje iba voda, všetko ostatné zostáva. Dôležité je zachovať teplotu sušenia, pri ktorej sa zachovávajú všetky cenné zložky. Sušené ovocie predstavuje silnú koncentráciu živín v relatívne malom objeme. V lete môžeme sušiť na slniečku a vhodné je prípadné dosušenie v rúre, prípadne sušičke. Sušenie na slnku je zdravšia aj chutnejšia forma.

Sušiť môžeme na plechu, ktorý si vystelieme papierom na pečenie, ale vhodnejšie sú mriežkové podložky, pretože vzduch prúdi aj zo spodnej časti a ľahšie sa ovocie otáča. Pri bylinkách používame radšej plech vystlaný papierom na pečenie. V zime môžeme sušiť na radiátore. Výborné sú sušené jabĺčka, ktoré krásne prevoňajú celú domácnosť. Poriadne presušené ovocie, zeleninu, bylinky a hríby skladujeme v dobre uzatvárateľnej nádobe v tme a chlade.

Najzložitejšie je odhadnúť čas sušenia. Produkt nemá byť z vnútra surový, ale ani spálený. Sušením dochádza k odparovaniu vody, ktorá by neskôr spôsobovala hnilobné procesy. Sušené ovocie má intenzívnejšiu chuť a na zasýtenie stačí zdanlivo malé množstvo. Je vhodné počas cestovania a výletov, pretože v taške nezaberie veľa priestoru.

Sušiť môžeme takmer všetko

Sušiť sa dá takmer všetko, ale šťavnaté mäkké potraviny sa sušia dlho a vyžadujú si aj prispôsobenie teploty. Ovocie musí byť zrelé a zdravé.
Z kôstkového ovocia vyberieme kôstku, odstránime stopky, kvety. Je vhodné odstrániť všetko čo nechceme konzumovať.
Rovnaké kúsky poukladáme na mriežku, alebo papier na pečenie a podľa potreby otáčame počas sušenia. V sušičke treba vymieňať jednotlivé poschodia.
Ak sušíte v rúre, nechajte pootvorené dvierka kvôli unikaniu vlhkosti.

Sušená ovocná koža

Z akéhokoľvek ovocia si môžete urobiť aj chutnú ovocnú kožu, ktorá sa dá využiť na mnohé spôsoby. Základná je vyrobená z čistého mixovaného ovocia, ale môže sa dochutiť cukrom, vanilkou, medom, kakaom... Použiť sa dajú maliny, jahody, marhule, banány a iné ovocie, samozrejme možné sú aj kombinácie. Ovocie rozmixujeme, dochutíme ako chceme a hmotu vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Je dobré papier natrieť napríklad kokosovým olejom. Vrstva nemôže byť príliš hrubá, stačí pol centimetra. Sušíme na slnku, alebo v rúre. Ideálne je nesušiť na vyššej teplote ako 42 stupňov. Hotová koža je suchá a lesklá, dá sa odlepiť z papiera a zostáva v celku. Kožu môžeme skladovať v dobre uzavretých nádobách.

Pozitíva sušeného ovocia

- obsahuje jednoduchý cukor fruktózu
- zachováva si v sebe dôležité minerálne látky...
- obsahuje vlákninu (predovšetkým rozpustný pektín)
- zasýti a pomáha predchádzať mnohým ochoreniam
- sušené brusnice pomáhajú pri zápaloch močových ciest - sušené slivky pomáhajú pri zápche a zlepšujú trávenie
- sušené banány pomáhajú pri liečbe tráviaceho traktu
- sušené jablká znižujú krvný tlak, upravujú cholesterol, zlepšujú funkciu žlčníka
- sušené marhule chránia zrak a zlepšujú stav pokožky




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Fotografia
Viola
pred rokom a pol
Okrem zavárania existuje mnoho spôsobov konzervovania potravín. Medzi najčastejšie patrí sušenie. Ak sušíme pri teplote cca 42 stupňov, zachovávame v potrave všetky enzýmy a vitamíny. Odkaz na článok: http://fit.server.sk/vitaminy/susenie-konzervacia-ktora-neznici-enzymy-a-vitamin/

Zbytočné reči a nič konkrétne. Ako dlho, pri akej teplote?

 

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 7 rokmi
Na výške očakávaných platov absolventov vysokých škôl sa odráža, aký je dopyt na trhu práce po odbore, ktorý vyštudovali.
pred 8 rokmi
Globálne hodnotenie? Kvalitní herci, s nekvalitnými výkonmi
pred 4 rokmi
Medziročný nárast tržieb o 87 % v segmente mobilných zariadení jednoznačne deklaruje správnosť vytýčenej obchodnej stratégie
pred 8 rokmi
V každom ohľade veľká trieda ...
pred 6 rokmi
Hlavnou podmienkou je minúť čo najviac peňazí doma, nie na nákup drahých technológií v zahraničí. Jednoznačnou úlohou je podpora hospodárskeho rastu, vyslovil sa Fico o využití eurofondov.
pred 5 rokmi
Líder skupiny AYA Boris Lettrich oslavoval 50-ku! Kolegovia z kapely mu pripravili veľkolepý koncert „Borisovi, aj Ty, AYA!“
pred 4 rokmi
Už veľakrát ste rozmýšľali o tom, ako zefektívniť fungovanie vášho skladu? Hoci ste len malý podnikateľ, chcete, aby vo vašom sklade všetko fungovalo na profesionálnej úrovni ako v nadnárodných spoločnostiach len v malom?
pred 6 rokmi
Angličan Paul Epworth zvíťazil na stredajšom ceremoniáli Music Producers Guild (MPG) Awards v kategórii Britský producent roka, čo mu automaticky zabezpečilo Brit Award v kategórii Producent roka.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT