Schizandra čínska pochádza z ďalekej Ázie a patrí do zoznamu rastlín čínskej medicíny. Jej liečivý a tonizujúci účinok bol známy už v piatom storočí.
Zdroj obrázku: TS Server.sk
Schizandra čínska pochádza z ďalekej Ázie a patrí do zoznamu rastlín čínskej medicíny. V čínskej klasickej medicíne je tento druh známy už dávno a je nazývaný rastlinou, ktorá poskytuje "plody piatich chutí", t.j. kyslé, horké, sladké, štipľavé a slané. Jej liečivý a tonizujúci účinok bol známy už v piatom storočí.
Podmienky pestovania a obsah látok
Naše podmienky jej pre rast výborne vyhovujú, dokáže rýchlo vyrásť, zakvitnúť a priniesť liečivé plody. Celá rastlina je liečivá, obsahuje viacero biologicky aktívnych zlúčenín, najmä však schizandrín s viacerými pozitívnymi účinkami. Počas rastu zberáme aj listy, ktoré majú tak isto liečivý účinok.
Schizandra je popínavá rastlina, dokáže vyrásť až do výšky 10 m ak jej vytvoríme na to podmienky.
Liečivé účinky
Celá rastlina je liečivá, obsahuje viacero biologicky aktívnych zlúčenín, najmä však schizandrín s viacerými pozitívnymi účinkami. Čaj z listov alebo plodov, ktoré môžeme konzumovať aj samostatne, posilňuje nervovú sústavu, odstraňuje depresie, pocity úzkosti a únavy. Pôsobí ako
adaptogén, zabraňuje, aby sme podľahli stresovým situáciám, zvyšuje odolnosť organizmu voči vyčerpaniu a voči vysokým alebo naopak nízkym teplotám prostredia. Zlepšuje psychickú aj fyzickú aktivitu preto si ju pochvaľujú napríklad športovci, ktorí podávajú po jej užívaní vyššie športové výkony. Zlepšuje tiež sluch a ostrosť zraku.
Schizandra má aj čistiaci účinok, podporuje vylučovanie nepotrebných látok z tela, napríklad kyseliny močovej, zlepšuje metabolizmus a posilňuje činnosť pečene. Pomáha tiež pri reumatických ochoreniach a pri cukrovke pretože znižuje hladinu cukru. Upravuje krvný tlak a pozitívne vplýva na cievny systém a činnosť srdca, posilňuje imunitný systém.
Plody schizandry čínskej
Plody schizandry zberáme koncom leta, keď sú červené a mäkké. Nie je určená na jednorazovú väčšiu konzumáciu, je liečivá, takže z nej konzumujeme vždy iba zopár guľôčok alebo celý jeden strapec.
Z hľadiska využitia sú najdôležitejšie bobule, ktoré obsahujú širokú paletu organických kyselín. V šťave plodu bolo zistených 52% kyseliny citrónovej, 40% kyseliny jablčnej, 3% kyseliny vinnej, 4% kyseliny jantárovej, a stopové množstvo kyseliny šťavelovej. Okrem týchto kyselín obsahuje šťava plodu cukry, anthokyány, askorbát a glykosidické látky flavonoidného typu, označované niekedy nesprávne ako vitamín P. Významnou zložkou semien schizandry čínskej je olej zlatožltej farby, ktorý má horkú chuť a živicovú vôňu. Obsahuje asi 6% silice a 14% zmesi látok, v ktorej boli dokázané steroly, tokoferoly a voľné mastné kyseliny. Účinné látky schizandry majú myorelaxačný efekt, antipyretický a analgetický účinok. Pre relatívne vysoký obsah koenzýmu Q v schizandre má aj značný
antioxidačný účinok.
Koenzým Q je nepostradáteľnou súčasťou každej ľudskej bunky.
Foto: http://nexvorat.ru