Opäť je tu obdobie vírusových ochorení, kedy je potrebné naštartovať imunitu a brániť sa voči bacilom všetkými možnými prostriedkami.
Zdroj obrázku: TS Server.sk
Opäť je tu obdobie vírusových ochorení, kedy je potrebné naštartovať imunitu a brániť sa voči bacilom všetkými možnými prostriedkami. Pomôžme telu a zadovážme si potraviny, ktoré nám nielen dodajú vitamíny, ale posilnia aj našu obranyschopnosť. Ktoré to sú?
Červená repa
Červená repa, známejšia pod názvom
cvikla je tou pravou potravinou pre obdobie, kedy je naše telo vystavené pôsobeniu rôznych bacilov, vírusov či infekcií. Obsahuje vysoké množstvo vitamínov, najmä skupiny B a C, ktoré majú schopnosť bojovať proti infekciám a znižovať riziko ich vzniku. Z tohto dôvodu je najlepšie konzumovať cviklu v surovom stave, kedy je prísun vitamínov najvyšší a tým aj najúčinnejší.
Okrem toho cvikla obsahuje aj železo, ktorého nedostatok spôsobuje anémiu, čiže chudokrvnosť. Železo priaznivo ovplyvňuje činnosť ciev a celého kardiovaskulárneho systému.
Cviklu by mali do svojho jedálnička zahrnúť aj športovci, ktorým dodá potrebnú energiu a vitalitu. Budúce mamičky by ju mali konzumovať, lebo napomáha správnemu vývoju plodu a dodáva mu potrebné živiny. Pozitívne ovplyvňuje aj plodnosť, preto ak sa chystáte splodiť potomka, cvikla by na vašom tanieri rozhodne chýbať nemala. Ocenia ju aj ženy, pretože je prírodným skrášľujúcim prostriedkom. Vďaka nej bude naša pleť pôsobiť zdravo a sviežo, a pevnosť dodá aj vlasom a nechtom.
Ak vám
cvikla nechutí a vzbúrili ste sa proti nej už na základnej školy, kedy bola súčasťou takmer každého obeda v školskej jedálni, skúste iný variant. Pite cviklovú šťavu, ktorú si môžete zmiešať s mrkvovou či zelerovou šťavou. Pozor však na vypité množstvo, viac ako 100 ml môže najmä u začiatočníkov spôsobiť nevoľnosť a závraty. Nič to však nemení na veci, že šťava z čerstvej cvikle je najúčinnejším prírodným
antioxidantom, vďaka ktorému sa naše telo zbaví škodlivých a odpadových látok a ozdraví tak celý organizmus.
Cesnak
Výborným prírodným prostriedkom, ako posilniť imunitu je
cesnak. Vedeli to už naše staré mamy, ktoré mali pred zimou v komore uskladnené bohaté zásoby tohto všelieku.
Cesnak má antibakteriálny účinok a už po stáročia sa používa ako prostriedok proti nádche, kašľu, bolestiam hrdla či dýchacím ťažkostiam. Okrem toho, že obsahuje vitamíny A, B1, B2 a C tiež pomáha znižovať cholesterol aj krvný tlak. Aby sme boli zdraví a fit, je potrebné denne skonzumovať jeden až dva strúčiky cesnaku. Pri kašli a bolestiach hrdla je vhodné pridávať
cesnak do kloktadla aj do čaju. Aj keď typický cesnakový zápach nám nemusí byť príjemný, jeho pozitívne účinky na našu imunitu stoja za to odpor z vône či chute cesnaku prekonať.
Vyrobte si cesnakovú šťavu priamo doma: Posekajte niekoľko strúčikov cesnaku, zalejte ich medom a nechajte 2-3 hodiny odstáť. Vyextrahovanú šťavu pite po lyžičkách počas celého dňa. Bolesť hrdla a kašeľ ustúpia.