Pre mnohých je jód synonymom vône mora. A nemáme dôvod sa tomu čudovať , pretože najlepším zdrojom jodidov...
Zdroj obrázku: TS Server.sk
Jód:
Pre mnohých je jód synonymom vône mora. A nemáme dôvod sa tomu čudovať , pretože najlepším zdrojom jodidov, odvodených minerálnych solí, sú práve ryby, dary mora, morské riasy a morská voda. Jód sa nachádza aj v ovocí, zelenine a obilninách, ale množstvo závisí od jeho koncentrácie v pôde, na ktorej plodiny rástli. Ako zdroj môže poslúžiť i mäso a mlieko voľne sa pasúcich zvierat. Jód je nevyhnutný na tvorbu hormónov, ktoré riadia rýchlosť a účinnosť premeny jedla na energiu a regulujúc telesný a duševný vývoj jednotlivca.
Mierny nedostatok jódu vedie k malému zväčšovaniu štítnej žľazy (alebo k tvorbe hrvoľa). Najčastejšie k tomu dochádza u žien v reprodukčnom veku. Tvorbe hrvoľa môžeme predísť, ak budeme používať soľ obohatenú jódom, alebo často jesť morské riasy, ryby a dary mora. Ženy trpiace ťažkým nedostatkom jódu sa vystavujú nebezpečenstvu, že porodia deti s nefunkčnými hormónmi štítnej žľazy. Ak sa postihnuté dieťa ihneď nelieči tyroxínom, trpí formou retardácie, známou ako kretenizmus. Ak vám zhrubnú vlasy a pokožka, môže ísť o telesné príznaky hypotyreózy (zníženie činnosti štítnej žľazy). Nejde však o dôsledok nedostatku jódu, ale o príznak toho, že telo začalo proti vlastnej štítnej žľaze vyrábať protilátky. K ďalším príznakom tejto choroby patrí ospanlivosť, apatia, extrémna precitlivenosť na chlad a náhly prírastok hmotnosti. Nadmerné užívanie jódu môže naopak viesť k hypertyreóze.
Mangán:
Podobne ako ostatné mikroprvky má mangán celý rad funkcií. Je nevyhnutný na aktiváciu mnohých enzýmových systémov, najmä systémov zúčastňujúcich sa syntézy spojivového tkaniva. Je aj zložkou určitých enzýmov chrániacich tkanivá pred poškodením voľnými radikálmi. Mangán je ďalej nevyhnutný na tvorbu hormónov štítnej žľazy a pohlavných hormónov a hrá dôležitú úlohu v tvorbe cholesterolu a inzulínu. Zúčastňuje sa aj na ukladaní glukózy v pečeni a na zdravom raste kostí.
Koncentrácia mangánu v potravinách, predovšetkým z rastlinných zdrojov, závisí od koncentrácie v pôde, na ktorej sa rastliny pestujú. Dobrým zdrojom sú orechy, nelúpaná ryža, celozrnný chlieb, strukoviny a obilniny. Nedostatok mangánu u ľudí nie je známy. Ak je umelo vyvolaný u laboratórnych zvierat, vedie k deformácii kostí. Zdravotné riziká, plynúce z nadmerného množstva mangánu v strave, neboli doposiaľ opísané.