Aby sme boli zdraví, potrebujeme celý rad rozličných minerálnych látok. V tom správnom množstve, samozrejme.
Zdroj obrázku: TS Server.sk
Aby sme boli zdraví, potrebujeme celý rad rozličných minerálnych látok. V tom správnom množstve, samozrejme. Práve oni umožňujú vitamínom pracovať, udržujú zdravý imunitný systém a posilňujú kosti či zuby.
Aj keď sa výživnosť európskej stravy v posledných desaťročiach veľmi zvýšila, nedostatok niektorých minerálnych látok, napríklad zinku, vápnika či železa, sa vyskytuje pomerne bežne. Odborníci sa však nazdávajú, že v Európe a Severnej Amerike trpia chorobami spôsobenými nedostatkom niektorej živiny iba jeden až dvaja ľudia zo sto. Aby telo správne vykonávalo všetky činnosti, podľa zistenia vedcov nevyhnutne potrebuje 16 minerálnych látok. Tie sa považujú za životne nevyhnutné vtedy, ak sa zúčastňujú aspoň jedného metabolického pochodu, potrebného na prežitie, rast alebo rozmnožovanie. Minerálne látky tvoria 3-4 percentá hmotnosti ľudského tela. Telo potrebuje relatívne veľké množstvo takzvaných makroprvkov, napríklad vápnika, horčíka, sodíka a draslíka, a omnoho menšieho množstvo mikroprvkov, napríklad železa a zinku. Ďalšie, napríklad selén, horčík či jód, účinkujú vo veľmi malých množstvách, a preto sa im hovorí stopové prvky.
Koncentrácia minerálnych látok v potravinách často závisí od ich množstva v pôde, na ktorej sa pestovali rastliny a pásol dobytok.
Schopnosť vstrebávať minerálne látky z potravy ovplyvňujú ďalšie živiny – na vstrebávanie vápnika je napríklad nevyhnutná prítomnosť vitamínu D. Potraviny s vitamínom C uľahčujú vstrebávanie železa, ktoré sa nachádza v potravinách rastlinného pôvodu. Ďalšie zložky potravín, napríklad tanín (v čaji) a fytová kyselina (v pšeničných otrubách a nelúpanej ryži), môžu vstrebávaniu vápnika, železa a zinku brániť.
Krátkodobo si telo samo vie udržať rovnováhu minerálnych látok. Ak je však ich príjem dlhodobo nízky, telo čerpá zo zásob uložených vo svaloch, pečeni či dokonca kostiach. Ak je, naopak, prísun minerálnych látok príliš vysoký, nadbytočné množstvo sa vylučuje. Okrem prípadov predávkovania umelými minerálnymi prípravkami preto nehrozí takmer žiadne nebezpečenstvo, že by nadbytok minerálnych látok v strave viedol k poškodeniu telesných orgánov. V nasledujúcich článkov o minerálnych látkach si preto podrobne preštudujeme jednotlivé minerálne prvky, ktoré potraviny obsahujú, a tak sa zoznámime s tým, ktoré potraviny by sme mali konzumovať v prípade, že nám niektorý z daných prvkov chýba. Aj v prípade rôznych ochorení niekedy stačí, ak do svojho jedálneho lístka zahrnieme stravu, ktorá obsahuje minerál, ktorého má naše telo nedostatok.