Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 17. októbra 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Varte zdravšie a chutne aj bez masla

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: red, pridané: 15.11.2013

Hitom v kuchyni sa za posledné roky bezpochyby stali zdravšie úpravy potravín, akými je restovanie na masle, grilovanie, či varenie v pare.
Varte zdravšie a chutne aj bez masla
Zdroj obrázku: TS Server.sk
 

Hitom v kuchyni sa za posledné roky bezpochyby stali zdravšie úpravy potravín, akými je restovanie na masle, grilovanie, či varenie v pare. Všmožne sa snažíme vyhnúť nezdravým, mastným jedlám. Jednou z rád je pritom nahradiť živočíšne tuky rastlinnými. Ako však nahradiť v kuchyni maslo? Skúste niektorý z receptov s novou rastlinnou tukovou nátierkou Flora Gold, ktorá je vhodná aj na teplú kuchyňu a navyše má lahodnú maslovú príchuť.

Receptár Flora Gold

Rozmarínová nátierka

• 120 g Flora Gold
• 10 ks sušené paradajky cca.
• 120 g kozí syr
• 1 lyžica rozmarín
• štipka soli a čierneho korenia podľa chuti

Postup:
- paradajky namočíme na 10 minút do teplej vody, aby zmäkli. Potom ich najemno nakrájame
- rastlinnú tukovú nátierku Flora Gold a kozí syr spoločne zmiešame, pridáme sušene paradajky a najemno nasekaný rozmarín
- v prípade potreby dochutíme troškou solí a korením

Citrónová nátierka

• 120 g Flora Gold
• 1 lyžica citrónová šťava
• 1 lyžica citrónová kôra
• 1 lyžica pažítka
• štipka soli podľa chuti

Postup:
- rastlinnú tukovú nátierku Flora Gold zmiešame s citrónovou šťavou a citrónovou kôrou. Dobre premiešame.
- pridáme najemno nasekanú pažítku a dochutíme štipkou soli

Kôprová nátierka

• 120 g Flora Gold
• 60 g žervé
• 1 lyžička citrónová kôra
• 1 lyžica citrónová šťava
• 1 lyžica petržlenová vňať
• 1 lyžica kôpor
• soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:
- rastlinnú tukovú nátierku Flora Gold premiešame so žervé, citrónovou kôrou a citrónovou šťavou
- pridáme najemno nasekanú petržlenovú vňať a kôpor, dochutíme štipkou soli a čierneho korenia podľa chuti

Tvarôžková pena

4 porcie
2 balenia zrelých tvarôžkov (Olomouckých syrečkov)
3 lyžice Flora Gold
1 lyžica horčice
1 jarná cibuľka
Štipka soli a čierneho korenia
Sladká mletá paprika

Ponorným mixérom alebo v kutri rozmixujeme tvarôžky na kašu. Pridáme rastlinnú tukovú nátierku Flora Glod, horčicu, korenie a prípadne zľahka osolíme. Dobre premiešame. Nakoniec primiešame najemno nasekanú cibuľku. Natrieme na keksy alebo tousty a posypeme červenou paprikou.

Tvarôžky sú, ako jediný syr, vyrobené z nízkotučného mlieka. Z tohto dôvodu sú výbornou voľbou aj pri redukčnej diéte alebo pri stravovaní s nižším obsahom tukov.

Cícerová nátierka

4 porcie
1 plechovka uvareného cíceru (cca 400 g) aj s nálevom
3 lyžice Flora Gold
Šťava z polovice limety
1 cibuľa
Strúčik cesnaku
Soľ, čierne korenie
Nasekaná pažítka

Cibuľu nakrájame na kocky a orestujeme na rastlinnej tukovej nátierke Flora Gold dosklovita. Do mixéra dáme cícer, orestovanú cibuľku aj s Florou Gold, limetovú šťavu, prelisovaný cesnak, korenie a štipku soli a dôkladne rozmixujeme na jemnú pastu. Pokiaľ je nátierka príliš tuhá, pridáme trochu nálevu z cícera. Podľa potreby dochutíme soľou a korením a nakoniec vmiešame nasekanú pažítku.

Táto atraktívna nátierka je výborná s opečeným pečivom alebo s kukuričnými lupienkami Nachos.

Zelerová nátierka s nivou

4 porcie
3 lyžice Flora Gold
200 g zeleru
1 menšia cibuľa
200 g nivy
Lyžica svetlej sójovej omáčky
Soľ, čierne korenie
Hrsť nasekanej pažítky

Olúpaný zeler nakrájame na kocky 2x2x2 cm, cibuľu posekáme najemno. V kastróle rozpustíme rastlinnú tukovú nátierku Flora Gold, pridáme cibuľku a necháme zosklovatieť, pridáme zeler. Zľahka osolíme a okoreníme a pomaly pod pokrievkou dusíme domäkka, až kým sa odparí všetka tekutina. Necháme vychladnúť a rozmixujeme na kašu. Ochutíme sójovou omáčkou a pridáme najemno nastrúhanú nivu a nasekanú pažítku.

Domáci chlieb - Ciabata

200 g celozrnnej špaldovej alebo pšeničnej múky
200 g hladkej múky
150-200 g vlažnej vody
10 g droždie
Hrsť opražených tekvicových semiačok
3 lyžice Flora Gold
10 g soli

Všetky suroviny dáme naraz do hnetača a uhnetieme hladké cesto stredne hustej, mierne lepivej konzistencie. Necháme vykysnúť a vytvarujeme buď žemle alebo ciabaty. Pečieme pri 190°C cca. 15-20 minút.

Plnené cukety s chrumkavou krustou

2 malé cukety
Soľ
Korenie
4 lyžice strúhanky
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
2 lyžice Flora Gold
2 lyžice nastrúhaného parmezánu
2 strúčiky cesnaku

Strúhanku zmiešame s petržlenovou vňaťou, rastlinnou tukovou nátierkou Flora Gold, parmezánom a prelisovaným cesnakom, až vznikne bylinková mrvenička. Cukety pozdĺžne rozpolíme, osolíme, okoreníme a posypeme mrveničkou. Vložíme do vyhriatej rúry a zapečieme cca. 15-20 minút pri 180°C.

Výborné ako samostatné zeleninové jedlo alebo ako príloha ku kureciemu steaku alebo rybe.

Zapečené plnenené šampióny

4 porcie

16 ks šampiónov
1 mladá cuketa
1 cibuľa
1 červená paprika
strúčik cesnaku
3 lyžice Flora Gold
4 lyžice lučiny alebo čerstvého kozieho syra
4 lyžice nastrúhaného parmezánu
Soľ
čerstvo mleté čierne korenie

Cuketu, cibuľu a papriku nakrájame na malé kocky, cesnak nasekáme najemno. Na panvici zohrejeme rastlinnú tukovú nátierku Flora Gold a sprudka a krátko orestujeme všetku zeleninu. Ochutíme soľou, korením a stiahneme z plameňa. Zmiešame s lučinou alebo kozím syrom. Šampiňónom odstránime nožičky a olúpeme hlavičky. Celé ich osolíme, zvnútra okoreníme. Poukladáme ich na plech a naplníme zeleninovou zmesou. Zasypeme parmezánom, vložíme do rúry vyhriatej na 190°C a zapečieme cca. 8-12 minút, podľa veľkosti šampiňónov.

Muffiny s bazalkou a cuketou

12 veľkých muffinov
Použijeme hrnček s objemom 200 ml
1 hrnček na kocky nakrájanej a na cibuľke opečenej cukety
Sypké ingrediencie:
2 1 hrnčeka hladkej múky
1 lyžičky soli
1 lyžičky čierneho korenia
2 lyžičky prášku do pečiva
Štipka mletého sušeného zázvoru
1 hrnček nasekanej čerstvej bazalky

Tekuté ingrediencie:
1/3 hrnčeka rozpustenej Flora Gold
1 hrnček jogurtu
2 vajcia
1 hrnčeka mlieka

Postup:
V jednej mise dobre zmiešajte všetky sypké ingrediencie vrátane bazalky. V druhej mise zľahka našľahajte všetky tekuté ingrediencie. Do misy so sypkmi ingredienciami prilejte tekuté ingrediencie a zľahka premiešajte, tak aby stále ostali suché kúsky múky. Pridajte cuketu a premiešajte. Naplňte do papierovými košíčkami vyplnenej muffinovej formy a pečte v dobre vyhriatej rúre pri 190 °C cca. 20 – 25 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte 10 minút odležať.

Kurací steak

Na 2 porcie potrebujeme:
2 x 180 g kuracích pŕs
Soľ, čierne korenie
2 lyžice Flora Gold na restovanie
1 lyžica medu
1 lyžica balzamikového octu

Kuracie prsia osolíme, sprudka a dozlatista orestujeme z oboch strán na rozohriatej rastlinnej tukovej nátierke Flora Gold (z každej strany asi 1 minútu), potrieme medom a pokvapkáme balzamikovým octom. Aj s panvicou vložíme steaky do rozohriatej rúry a počas 8 až 12 minút (podľa hrúbky mäsa) pri 180 °C dopečieme. Potom mäso vytiahneme, necháme zhruba 8-10 minút na teplom mieste odležať a servírujeme.

Šťavnaté rybie filé

4 porcie

4 ks rybieho filé (najlepšie čerstvé, nemrazené)
100 ml bieleho vína
5 lyžíc Flora Gold
hladká múka na obalenie
Žerucha
Soľ, čierne korenie

Rybu osušíme v papierovom obrúsku, osolíme, okoreníme a zľahka obalíme z obidvoch strán v múke. Na panvici zohrejeme rastlinnú tukovú nátierku Flora Gold a krátko a sprudka rybu opečieme z oboch strán, aby zvnútra zostala šťavnatá. Zalejeme vínom a čiastočne necháme odpariť tekutinu. Nakoniec posypeme žeruchou.

Tekvicová polievka ochutená zázvorom

4 porcie
500 g tekvice
1 veľká cibuľa
3 cm zázvoru
2 strúčiky cesnaku
3 lyžice Flora Gold
600 ml zeleninového alebo mäsového vývaru
soľ, čierne korenie

Olúpanú tekvicu a cibuľu nakrájame na kocky 2 x 2 cm. Cesnak a zázvor na malé kocky cca. 2 x 2 mm. Všetko vložíme do pekáča, zmiešame s rastlinnou tukovou nátierkou Flora Gold a pečieme 30 min. pri 190 °C do zlatohnedej farby. Do pekáča prilejeme horúci vývar a necháme odvariť usadeniny. Polievku prepasírujeme alebo rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme soľou a korením, dekorujeme bylinkou prípadne kyslou smotanou.

Flora Gold je na trhu dostupná vo všetkých potravinových reťazcoch v balení s obsahom 200g. Odporúčaná maloobchodná cena produktu je 1,39€.

Viac informácii o produkte nájdete na stránke www.florastranky.sk.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 8 rokmi
Trilerová selanka pre znudených tínedžerov alebo ako stráviť piatkový večer, keď mi rodičia dali zaracha.
pred 6 rokmi
Kompaktné MPV s kapacitou 7 cestujúcich a výkonom 165 koní znie ako skvelé auto na akékoľvek výlety. K tomu pridáva Zafira Tourer ďalšie praktické prvky, ktoré z nej robia auto pre rodinu ako stvorené.
pred 4 rokmi
Prezident by mal mať možnosť navrhovať a predkladať zákony rovnako, ako to prislúcha vláde či poslancom parlamentu. Navrhuje to poslanec za OĽaNO Miroslav Kadúc v novele ústavného zákona.
pred 7 rokmi
Zrakovo postihnutí majú v súčasnosti volebné materiály v Braillovom písme a vo volebnej miestnosti im pomáha asistent.
pred 9 rokmi
Dlhodobá americká hudobná jednotka a absolútny ošiaľ na americkom hip hopovom trhu konečne...
pred 5 rokmi
V medziročnom porovnaní je to o 6,3 mil. eur viac,
pred 5 rokmi
Keď Walt Disney podľahol prosbám svojich dcér, aby sfilmoval ich obľúbenú knihu Mary Poppins netušil, že mu to bude trvať 20 rokov...
pred 4 rokmi
Česká a slovenská premiéra vynikajúceho filmu Roya Andersonna Holub sedel na konári a rozmýšľal o živote - aktuálneho víťaza festivalu v Benátkach - zaháji historicky prvý ročník festivalu severských filmov SCANDI.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT