Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 22. novembra 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Slováci menej vyprážajú a viac dusia

Zdroj: SITA, redaktor: red, pridané: 12.02.2013

Podľa prieskumu Združenia pre zdravie a výživu vyprážajú viac nezamestnaní, ľudia s nižšou kvalifikáciou a mladí ľudia vo veku od 18 do 24 rokov.
Slováci menej vyprážajú a viac dusia
Zdroj obrázku: SXC/free
 

Slováci jedia málo zeleniny, menej vyprážajú a častejšie dusia, varia či paria. Odhalil to prieskum Združenia pre zdravie a výživu, na ktorom sa zúčastnilo 1034 respondentov od 18 rokov.

Vyprážaniu zostáva verná viac ako pätina Slovákov.

Prezidentka Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva Iveta Vaverková tvrdí, že dusenie či parenie mäsa sú najzdravšie spôsoby prípravy. "Vďaka príprave na pare a dusení si mäso, ale aj akýkoľvek iný pokrm uchováva väčšinu živín a cenných látok. Na rozdiel od vyprážania či pečenia nevznikajú žiadne pripáleniny, a tým sa netvoria ani rakovinotvorné látky," vysvetlila. Vyprážaniu zostáva verná viac ako pätina Slovákov, pričom nezamestnaní a ľudia s nižšou kvalifikáciou vyprážajú až dvakrát častejšie ako ľudia s vyšším vzdelaním. Frituje pritom takmer dvakrát viac mladých ľudí vo veku od 18 do 24 rokov ako dôchodcov. Hoci na Slovensku rastie trend grilovania, tento spôsob prípravy jedla využíva pravidelne len približne päť percent Slovákov.
šalát
Prieskum tiež ukázal, že ako prílohu k hlavnému jedlu podáva zeleninu pravidelne len pätina domácností, 44 percent tak robí často a tretina občas.
zdroj: SXC/free

Najviac vynechávajú zeleninu seniori nad 65 rokov a ľudia, ktorí žijú sami. Na tepelnú prípravu jedál Slováci najradšej využívajú rastlinné oleje. Uprednostňujú ich takmer tri štvrtiny domácností, kým masť najčastejšie využíva len necelých 17 percent Slovákov. V studenej kuchyni však používajú skôr živočíšne tuky. "Kým rastlinné oleje a tuky sú bohaté na zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny, živočíšne tuky, predovšetkým mäso, údeniny a tučné mliečne výrobky, obsahujú viac nasýtených mastných kyselín zvyšujúcich hladinu cholesterolu v krvi. Preto treba ich množstvo v strave kontrolovať,“ radí Vaverková. „Ak teda plánujeme obedovať mäso, na raňajky je vhodné uprednostniť rastlinný pokrm a naopak. Najdôležitejšie je, aby strava ostala vyvážená počas celého dňa,“ dodala doktorka.



Ďalšie súvisiace a podobné články

Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 5 rokmi
Päťročné funkčné obdobie na poste šéfa najvyššieho súdu sa Štefanovi Harabinovi skončí 22. júna.
pred 7 rokmi
Značka Smart predstaví na North American International Auto Show v Detroite, svetovú novinku štúdiu For-us.
pred 7 rokmi
Skupina Anonymous ohlásila ďalší útok. Tentoraz sa bude týkať internetových stránok Národnej rady SR a ministerstva financií.
pred 5 rokmi
Na jednom koncertnom pódiu počas jedného letného večera vystúpia na spoločnom dvojkoncerte dve výborné kapely – Kryštof a Desmod.
pred 6 rokmi
Dráma rakúskeho režiséra Michaela Hanekeho triumfovala v kategóriách Najlepší film, Najlepšia réžia a Najlepšia herečka.
pred 5 rokmi
Scenár snímky napíše Shane Salerno, režisér dokumentu o slávnom spisovateľovi.
pred 5 rokmi
Identitu hackerov zatiaľ neodhalili, exilová tibetská administratíva však v minulosti zaznamenala už viacero podobných prípadov.
pred 5 rokmi
Ukrajina neuznáva dvojaké občianstvo a Krymčania vlastniaci ruské pasy tak nemôžu disponovať aj tými ukrajinskými.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT