Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 24. marca 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Cholesterol II

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: neuvedený, pridané: 05.10.2009

HDL aj LDL sú proteíny produkované pečeňou.
Cholesterol II
Zdroj obrázku: TS Server.sk
 

HDL aj LDL sú proteíny produkované pečeňou. LDL tvoria asi 60 – 70% cholesterolu, HDL asi 25%. Obidva druhy dopravujú cholesterol v krvi na použitie do ďalších orgánov. Sú ako člny alebo loďky vezúce cholesterol.

Len nedávno sme začali rozlišovať medzi rôznymi druhmi tukov – nasýtenými, polynenasýtenými a mononenasýtenými. Väčšina nasýtených tukov sa nachádza v živočíšnych produktoch, konkrétne v mastnom mäse, vnútornostiach – v pečeni, obličkách, mozgu a mliečnych výrobkoch, ako je maslo, smotana, plnotučné mlieko a syry. Najúčinnejší spôsob, ako znížiť hladinu cholesterolu, je vyhnúť sa nasýteným tukom. Ak jete mäso, tak len chudé, bez viditeľnej mastnoty.

Vyprážaný rezeň môže byť šťavnatý, chutný a jemný, no biele prúžky v ňom sú bohaté na nasýtené tuky. Ak máte rád opekané hamburgery, použite radšej chudé mleté mäso než bežné, alebo skúste morčacie alebo sójové. Vyhýbajte sa mrazeným výrobkom z mletého mäsa a hydina, sú obvykle plné kože a tukov. Pred konzumáciou hydiny z nej najskôr stiahnite kožu. Pamätajte si, že väčšina pekárenských výrobkov je pripravovaná so smotanou a celými vajciami. Len málo „zlých“ nasýtených tukov sa nachádza v rastlinných olejoch ako je kokosový, palmový a olej z palmového semena. Treba sa im vyhýbať.

Polynenasýtené tuky sa nachádzajú v rastlinných a zeleninových olejoch, napríklad v kukuričnom. Nie sú škodlivé, pokiaľ to nepreháňate a nejete ich veľa a pokiaľ sú v tekutom stave.

Možné dôsledky veľkého množstva polynenasýtených rastlinných olejov na rakovinu nie sú ešte dokázané. Len čo sa tieto oleje procesom stuženia dostanú do tuhého stavu (výroba margarínov a arašidového masla), čím vzniknú takzvané transmastné kyseliny, mali by ste sa ich zriecť alebo ich používať len občas, lebo zle vplývajú na artérie.

Najzdravšie pre srdce sú mononenasýtené tuky, najmä repkový a olivový olej. Ten druhý konzumovali stáročia ľudia žijúci v oblasti Stredomoria (Taliansko, Španielsko a Grécko), u ktorých je nízky výskyt chorôb koronárnych artérií. Olivový olej sa hodí do šalátov na dresingy, ale nie na vysmážanie alebo pečenie, pretože dymí. Tam používajte repkový olej. Ale ani s týmito olejmi to netreba preháňať, to že sú najvhodnejšie ešte neznamená, že ich môžete konzumovať koľkokoľvek.

Cholesterol sa nachádza len v živočíšnych výrobkoch. Najbohatšími zdrojmi sú vaječné žĺtky, mäso, najmä živočíšne vnútornosti, mliečne výrobky, ryby a hydina. Nenachádza sa vo vaječných bielkoch, v ovocí, orechoch, zelenine, obilí, cereáliach a semienkach rastlín. Ideálne sú potraviny rastlinného pôvodu, ako je fazuľa, zelenina i ovocie. Obsahujú len málo alebo vôbec nasýtených tukov a vôbec nijaký cholesterol.

Zeleninu nemiešajte s maslom a smotanou, ani ju nepražte. Stačí ju podusiť alebo povariť v slepačom vývare zbavenom tuku, vo vode alebo vo vlastnej šťave. Chlieb, cestoviny, cereálie a sušené strukoviny tiež nezvyšujú hladinu cholesterolu Neobávajte sa ich kalorického obsahu. Majú ho menší ako jedlá bohaté na tuky (ak ich neochucujete ťažkými omáčkami, maslom, smotanou alebo syrom).

Určite ste už počuli o tom, že morské živočíchy, ako škľabky, hrebenatky, kraby, ustrice a homáre obsahujú veľa cholesterolu. Je to tak, vylepšuje to však skutočnosť, že majú veľmi málo nasýtených tukov a veľa polynenasýtených, vrátane mastných kyselín typu omega-3. Preto ich môžete konzumovať, ale s mierou. Ale kaviár, kalmare a garnely, to je iná. Iba jedna polievková lyžica kaviáru obsahuje 95 mg cholesterolu. Tým sa preto radšej vyhnite.

Čo sa týka polievok, najlepšia je zeleninová alebo bujón, ktorý ste si sami uvarili, pretože aspoň viete, čo ste doň dali.

Čo sa týka prípravy jedál, vhodné je opekanie, pečenie, úprava v mikrovlnke, dusenie, rýchle opraženie alebo marinovanie v bylinkách. Nevhodné je vyprážanie mäsa ponoreného do tuku.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 6 rokmi
V prvom polroku tohto roka chodci zavinili 232 dopravných nehôd. Vyžiadali si deväť obetí, 52 osôb sa zranilo ťažko a 150 ľahko.
pred 6 rokmi
WaterCar Panther, ktorý sa vzdialene podobá na Jeep sa dokáže rozbehnúť na rýchlosť 130 km/h, na vode Panther dokáže plávať rýchlosťou až 70 km/h!
pred 5 rokmi
Maďarič bol šéfom volebnej kampane Roberta Fica, ktorý neuspel v prezidentských voľbách v súboji s Andrejom Kiskom.
pred 5 rokmi
Chyťme sa za ruky! Prianie, prosba, výzva, ale aj názov benefičného podujatia, ktoré sa 4. mája 2014 piatykrát uskutoční v estrádnej sále Domu kultúry v Galante.
pred 8 rokmi
S kľudným svedomím môžeme prehlásiť, že akékoľvek Volvo bez verzie kombi, je odsúdené na neúspech.
pred 6 rokmi
Na nahrávke, ktorá vyjde 1. októbra, sa bude nachádzať jedenásť skladieb, pričom deluxe verzia prinesie ešte o dve viac.
pred 3 rokmi
Na začiatok prázdnin pripravilo vydavateľstvo Opus pre deti hneď tri tituly.
pred 8 rokmi
Asi by sa na úvod patrilo predstaviť neznámeho hosťa.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT