Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 21. mája 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Cholesterol II

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: neuvedený, pridané: 05.10.2009

HDL aj LDL sú proteíny produkované pečeňou.
Cholesterol II
Zdroj obrázku: TS Server.sk
 

HDL aj LDL sú proteíny produkované pečeňou. LDL tvoria asi 60 – 70% cholesterolu, HDL asi 25%. Obidva druhy dopravujú cholesterol v krvi na použitie do ďalších orgánov. Sú ako člny alebo loďky vezúce cholesterol.

Len nedávno sme začali rozlišovať medzi rôznymi druhmi tukov – nasýtenými, polynenasýtenými a mononenasýtenými. Väčšina nasýtených tukov sa nachádza v živočíšnych produktoch, konkrétne v mastnom mäse, vnútornostiach – v pečeni, obličkách, mozgu a mliečnych výrobkoch, ako je maslo, smotana, plnotučné mlieko a syry. Najúčinnejší spôsob, ako znížiť hladinu cholesterolu, je vyhnúť sa nasýteným tukom. Ak jete mäso, tak len chudé, bez viditeľnej mastnoty.

Vyprážaný rezeň môže byť šťavnatý, chutný a jemný, no biele prúžky v ňom sú bohaté na nasýtené tuky. Ak máte rád opekané hamburgery, použite radšej chudé mleté mäso než bežné, alebo skúste morčacie alebo sójové. Vyhýbajte sa mrazeným výrobkom z mletého mäsa a hydina, sú obvykle plné kože a tukov. Pred konzumáciou hydiny z nej najskôr stiahnite kožu. Pamätajte si, že väčšina pekárenských výrobkov je pripravovaná so smotanou a celými vajciami. Len málo „zlých“ nasýtených tukov sa nachádza v rastlinných olejoch ako je kokosový, palmový a olej z palmového semena. Treba sa im vyhýbať.

Polynenasýtené tuky sa nachádzajú v rastlinných a zeleninových olejoch, napríklad v kukuričnom. Nie sú škodlivé, pokiaľ to nepreháňate a nejete ich veľa a pokiaľ sú v tekutom stave.

Možné dôsledky veľkého množstva polynenasýtených rastlinných olejov na rakovinu nie sú ešte dokázané. Len čo sa tieto oleje procesom stuženia dostanú do tuhého stavu (výroba margarínov a arašidového masla), čím vzniknú takzvané transmastné kyseliny, mali by ste sa ich zriecť alebo ich používať len občas, lebo zle vplývajú na artérie.

Najzdravšie pre srdce sú mononenasýtené tuky, najmä repkový a olivový olej. Ten druhý konzumovali stáročia ľudia žijúci v oblasti Stredomoria (Taliansko, Španielsko a Grécko), u ktorých je nízky výskyt chorôb koronárnych artérií. Olivový olej sa hodí do šalátov na dresingy, ale nie na vysmážanie alebo pečenie, pretože dymí. Tam používajte repkový olej. Ale ani s týmito olejmi to netreba preháňať, to že sú najvhodnejšie ešte neznamená, že ich môžete konzumovať koľkokoľvek.

Cholesterol sa nachádza len v živočíšnych výrobkoch. Najbohatšími zdrojmi sú vaječné žĺtky, mäso, najmä živočíšne vnútornosti, mliečne výrobky, ryby a hydina. Nenachádza sa vo vaječných bielkoch, v ovocí, orechoch, zelenine, obilí, cereáliach a semienkach rastlín. Ideálne sú potraviny rastlinného pôvodu, ako je fazuľa, zelenina i ovocie. Obsahujú len málo alebo vôbec nasýtených tukov a vôbec nijaký cholesterol.

Zeleninu nemiešajte s maslom a smotanou, ani ju nepražte. Stačí ju podusiť alebo povariť v slepačom vývare zbavenom tuku, vo vode alebo vo vlastnej šťave. Chlieb, cestoviny, cereálie a sušené strukoviny tiež nezvyšujú hladinu cholesterolu Neobávajte sa ich kalorického obsahu. Majú ho menší ako jedlá bohaté na tuky (ak ich neochucujete ťažkými omáčkami, maslom, smotanou alebo syrom).

Určite ste už počuli o tom, že morské živočíchy, ako škľabky, hrebenatky, kraby, ustrice a homáre obsahujú veľa cholesterolu. Je to tak, vylepšuje to však skutočnosť, že majú veľmi málo nasýtených tukov a veľa polynenasýtených, vrátane mastných kyselín typu omega-3. Preto ich môžete konzumovať, ale s mierou. Ale kaviár, kalmare a garnely, to je iná. Iba jedna polievková lyžica kaviáru obsahuje 95 mg cholesterolu. Tým sa preto radšej vyhnite.

Čo sa týka polievok, najlepšia je zeleninová alebo bujón, ktorý ste si sami uvarili, pretože aspoň viete, čo ste doň dali.

Čo sa týka prípravy jedál, vhodné je opekanie, pečenie, úprava v mikrovlnke, dusenie, rýchle opraženie alebo marinovanie v bylinkách. Nevhodné je vyprážanie mäsa ponoreného do tuku.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 

Dnes.Server.sk
Dnešné horúce témy »


reality- poistenie - úvery
Predaj značkových pánskych a dámskych hodiniek,...



Sú tu pre Vás ľahko dostupné pôžičky od 400 Eur...


63 000.00 €
Na predaj stavebný pozemok, rozloha 528 m2
99 900.00 €
Na predaj byt, 4 a viac izieb, rozloha 81 m2, n...
1 250.00 € /mesiac
Na prenájom byt, 3 izby, rozloha 102 m2





Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 6 rokmi
Jeep Grand Cherokee Half & Half je jednou z 24 noviniek, ktorými sa bude SEMA v Las Vegas koncom októbra prezentovať Chrysler Group LLC.
pred 6 rokmi
Tento exkluzívny model typového radu 208 je výsledkom sofistikovanej práce dizajnérov.
pred 3 rokmi
O samotnom albume „Ježkárny“ premýšľal Miroslav Paleček dlho: „Zatiaľ čo iní sa vydali cestou veľkého zvuku, veľkého hlasu a veľkých aranžmánov, ja som hľadal cestu jednoduchšiu a zameral sa priamo na pesničku..."
pred 6 rokmi
Najvernejší si pochopiteľne môžu zadovážiť limitovanú edíciu v kovovom balení. Záznam vychádza tiež na 2CD či v digitálnej podobe.
pred 7 rokmi
Vydavateľstvo EMI vydáva záznam koncertu skupiny Oceán z koncertu v pražskom klube Roxy. Ako bonus je pripojený singel Odlesk tvůj...
pred 7 rokmi
Novinka bude obsahovať dovedna deväť skladieb vrátane piesní East Harlem a Goshen.
pred 7 rokmi
Na turné Britney Spears sa predstaví aj rapperka Nicki Minaj...
pred 6 rokmi
Americká speváčka Beyoncé Knowles len niekoľko týždňov po pôrode dcérky Blue Ivy plánuje dva štúdiové albumy.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT