Najdôležitejšími problémami v oblasti bezpečnosti potravín sú používanie antibiotík v potrave pre zvieratá a mikrobiologická kontaminácia.
Zdroj obrázku: SXC/free
Najdôležitejšími problémami v oblasti bezpečnosti potravín sú používanie antibiotík v potrave pre zvieratá a mikrobiologická kontaminácia. Európa však v tejto súvislosti musí začať riešiť ešte jednu závažnú otázku. Je ňou nadváha a obezita obyvateľstva, uviedol na včerajšej tlačovej besede v Bratislave, ktorá sa konala pri príležitosti zasadnutia Regionálneho koordinačného výboru FAO/WHO pre Európu (CC EURO) a seminára Codex Alimentarius, predseda Komisie Codex Alimentarius Steuart Slorach.
Používanie antibiotík v potrave pre zvieratá totiž môže spôsobiť vznik čiastočne alebo úplne rezistentných baktérií. Hoci aj mikrobiologická kontaminácia je závažná, Európa a Severná Amerika patria k oblastiam s vysokou úrovňou bezpečnosti potravín. V širšom ponímaní je však veľmi závažná obezita stále väčšieho počtu obyvateľov. Spôsobuje nielen rôzne ochorenia, ale má aj závažné dopady na ekonomiku a výdavky v zdravotníctve.
Riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho Milan Kováč doplnil Sloracha, že riziko mikrobiologickej kontaminácie sa dá pomerne jednoducho obmedziť. Vo výrobnej sfére je to správny výrobný postup, v obchodných reťazcoch systém kontroly ponúkaných potravín a z hľadiska spotrebiteľa platí zásada nekonzumovať potraviny po záručnej lehote. Geneticky modifikované potraviny Kováč nepovažuje za žiadne riziko. Opiera sa pritom aj o vlaňajšie vyhlásenie WHO, že neexistuje žiaden dôkaz o škodlivosti geneticky upravených potravín.
Európsky seminár Codexu Alimentarius je spoločným slovensko-holandským projektom. Uskutočnil sa včera v Bratislave súčasne s 24. zasadnutím CC EURO, ktoré potrvá do štvrtka 23. septembra. Na seminári vystúpili rečníci z Európskej komisie, Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a spotrebiteľských organizácií.
Hlavným cieľom seminára bolo zdieľanie dostupných informácií a poznatkov. Keďže tieto semináre sa dotýkajú celého európskeho regiónu, dôležité je tiež motivovať zúčastnených k účasti na seminároch aj v budúcnosti. Zasadnutie CC EURO sa orientuje na legislatívnu stratégiu štátov Európy a niektorých ázijských štátov pri zabezpečení neškodnosti a kvality potravín.
Výbor CC EURO definuje problémy a potreby európskeho regiónu v oblasti potravinových noriem a kontroly potravín, zjednocuje európsku politiku potravinovej legislatívy voči ostatným krajinám a prepája medzinárodnú potravinovú legislatívu Codex Alimentarius s legislatívnou EÚ a ostatných štátov európskeho regiónu.