V súčasnosti sa mnohé vedecké inštitúcie zaoberajú vplyvom potravín na vznik rakoviny. Už teraz vieme, že až 60% všetkých prípadov...
Zdroj obrázku: TS Server.sk
Antirakovinová diéta
V súčasnosti sa mnohé vedecké inštitúcie zaoberajú vplyvom potravín na vznik rakoviny. Už teraz vieme, že až 60% všetkých prípadov rakoviny má na svedomí nesprávna výživa. Taktiež je už nespochybniteľné, že základný štýl stravovania s vysokým podielom mäsa, bielej múky a cukru zvyšuje riziko niektorých druhov rakoviny. Mäso je síce vhodným zdrojom bielkovín, ale je aj bohaté na nenasýtené tuky. Vysoká konzumácia hovädzieho a bravčového mäsa zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva a prostaty.
Okrem toho pri grilovaní, opekaní a pečení živočíšnych bielkovín dochádza k vzniku chemických zlúčenín – k takzvaným heterocyklickým amínom, o ktorých sa dnes vie, že podporujú vznik rakoviny. Ak sa nechcete celkom vzdať mäsa, čo tiež nie je úplne správne, obmedzte jeho konzumácia na dva krát týždenne. Siahajte po chudých kúskoch a niekoľko hodín ich marinujte v oleji. Tak zredukujete vznik heterocyklických amínov. Namiesto hovädzieho, bravčového a teľacieho mäsa uprednostňujte kurčatá, morky a jahňacinu.
Ďalším zlomom okrem tuku je biely cukor. Nielenže je prázdnym nosičom energie bez vitálnych látok, ale aj potenciálnym rizikovým faktorom vzniku rakoviny. Konzumácia cukru zvyšuje vyplavovanie rastového faktoru IGF-1 (inzulín – starnúci faktor) v organizme, ktorý niektoré bunky podnecuje k deleniu alebo už existujúcim rakovinovým bunkám dodáva energiu. To však ešte neznamená, že sa budete musieť navždy vzdať čokolády či zmrzliny, v každom prípade by ste však mali obmedziť konzumáciu bieleho cukru. Rovnako to platí aj pre biely chlieb.
Na správnu výživu je dobré zjesť päť zeleninových alebo ovocných porcií (100g). Deň začnite ovocnou šťavou. V práci popíjajte ovocné a zeleninové šťavy, k obedu si dajte zeleninový šalát, na olovrant ovocie a zeleninu opäť večer.
Potraviny bohaté na látky zabraňujúce rakovine sú cesnak, rôzne druhy kapusty, vňate, mlieko, obilie (pšenica, ovos, jačmeň).
Vitamíny
Je dokázaná spojitosť medzi vysokou hladinou vitamínu C a nízkym rizikom vzniku rakoviny. Tento supervitamín sa považuje za najdôležitejšieho lapača radikálov. Ako stíhačka napáda agresívne molekuly kyslíka a zabraňuje škodlivým procesom oxidácie v bunkách. Antioxidanty sa dnes považujú za ochranné prostriedky zabraňujúce „korózii“ organizmu a najefektívnejšiu zbraň v boji proti rakovine.
Vyskytujú sa najmä v ovocí, zelenine a v celozrnných výrobkoch. Narastajúcim poškodzovaním životného prostredia a stresovými situáciami počas dňa sa zvyšuje potreba látok na obnovu. Väčšina z nás potrebuje viac antioxidantov, než ich môže získať stravou. Týka sa to najmä ľudí prichádzajúcich často do styku so škodlivými látkami, napríklad s automobilovými výfukmi a smogom.
Pokiaľ sa vám teda zdá, že váš prirodzený prísun vitamínov je nedostatočný, pomôžte si výrobkami s kombináciou vitamínov a minerálnych látok a zvlášť vitamínom C v kombinácii s koenzýmom Q10 a vitamínom E. Samozrejme, umelé vitamíny nie sú také účinné ako prírodné, preto ich rozhodne nevymieňajte. Navyše vitamíny v prírodnej forme zabezpečujú pravidelné dávkovanie v primeraných dávkach. Minerálne látky, ako selén a zinok, by sa tiež mali iba pravidelne dopĺňať. Väčšina ľudí v súčasnosti trpí nedostatkom selénu a zinku.
Vitamíny môžete dopĺňať nielen prirodzenou formou alebo tabletkami, ale existuje celý rad prírodných ovocných a zeleninových štiav. Dôkladne však čítajte na obaloch zloženie, aby ste si zbytočne nezahltili organizmus rôznymi náhradkami, nezdravými pre človeka.